
Opgave 110 - antwoord 

 

 

Vraag ACC 110 – de juiste stelling 

 
Tegen passende tegenstanders werd je in deze twee spellen leider in 3SA. 
 

 Spel I    Spel II 

♠ A 10 2    ♠ A 10 2 
♥ 5 4 3 2    ♥ 3 2 
♦ A H 2    ♦ A B 10 9 2 
♣ H 3 2    ♣ 4 3 2 

      
♠ H 9 3    ♠ V 9 3 
♥ A H 6    ♥ H 4 
♦ 6 5 4 3    ♦ H 8 7 6 
♣ A 5 4    ♣ A H V B  

 
West start met ♠B  West start met ♠8 
 

Welke stelling is goed? 
a.  In beide spellen laat je dummy ♠A bijspelen  = 10 punten 
b.  In beide spellen laat je dummy ♠2 bijspelen  =   0 punten 
c.  Alleen in spel I laat je ♠A leggen; in spel II ♠2  =   5 punten 
d.  Alleen in spel I laat je ♠2 bijspelen; in spel II ♠A  =   5 punten 

 
Spel I 

Gangbaar is dat van twee aangrenzende plaatjes wordt uitgekomen met 
het hoogste. Van AH met het aas, van HV met de heer en van VBx(x) dus 
met de vrouw. Met de uitkomst van ♠B ontkent west dus ♠V. Dat 
betekent dat oost waarschijnlijk ♠V in handen heeft, en dat je dus over 
oost moet snijden om deze dame te vangen. Dat kan alleen als je de 
uitkomst meteen arresteert met ♠A! (Stelling b en d vallen af). 
 
Waarschuwing 

Als je partner de kleur niet bood, kom dan liever alleen uit met ♠V 
als je daar minstens ♠B9 bij hebt. Het risico is anders veel te groot 
dat je de leider aan een extra slag helpt.  

Spel II 

Een lage schoppen vraagt in de regel om terugkomst in die kleur. 
Aangezien ♠8 geen uitgesproken lage kaart is, zit ♠H bijna zeker bij oost. 
Het is nu heel verleidelijk om dummy een lage schoppen te laten leggen: 
♠V is dan altijd goed voor een extra slag. Toch kun je beter ♠A laten 
bijspelen, ♦A slaan en over oost op ♦V snijden. West mag die slag 
winnen. Het kán dan evengoed misgaan, als west weer schoppen speelt 
en oost (na ♠H) harten. Maar je pakte met direct ♠A wel de grootste kans 
om dat te voorkomen (stelling c valt ook af).  
 

Opgelet! 

Een tegenspeler mág afwijken van de uitkomstafspraak om daarmee de 
leider op het verkeerde been te zetten! Wees dus waakzaam! 


