
Opgave 134 - overpeinzing 
 
 
In deze ACC pakken we het fenomeen ‘dwang’ bij de kop.  
 
En dan vooral hoe je zónder precies te weten wie wat heeft, en zonder dat je weet 
wat dwang nu precies inhoudt, toch met een vinger in je neus je tegenstanders in 
dwang kunt helpen! Ook als je uitsluit dat je ooit je tegenstanders in dwang kunt 
brengen, nodig ik je toch uit om dan alleen even te kijken naar wat dwang eigenlijk is 
en hoe dat – zelfs in een vrije democratie – kan ontstaan.  
 
 
Wat is dwang? 

Dwang is een uiterst onaangename situatie voor een tegenspeler die in méér 
dan één kleur een slag verwacht te gaan maken, maar juist daardoor geen 
enkele slag wint!  ♠ - 

♥ A B  
♦ H 
♣ - 

West    Oost 
♠ -    ♠ 3 
♥ H V    ♥ 3 
♦ A    ♦ 3 
♣ -    ♣ - 

♠ - 
♥ 2 
♦ 2 
♣ 2 

 
Zuid is aan slag in een SA-contract. En west dreigt een slag in harten en ruiten 
te gaan maken. Als west zelf aan slag zou zijn, en ♥H voorspeelt, doet wint 
west ook twee slagen. 
 
Maar helaas voor west: zuid is aan slag. En zuid is zo gemeen om zijn vrije 
klaveren te spelen: ♣2! 
 
West moet nu een kaart bijspelen, maar kan geen enkele kaart missen zonder 
daarmee een ‘zekere’ winner op te geven. 
• Als west ♥V opruimt, laat leider zuid dummy’s ♦H vertrekken, waarna 

dummy ♥AB maakt. 
• En als west ‘dan maar’ ♦A offert, trekt dummy’s ♥B aan zijn stutten. Dan 

winnen dummy’s ♥A en ♦H de twee laatste sla 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Merk op dat de leider rustig kan afwachten welke kaart west opruimt. Als we de 
kaarten van west en oost verwisselen, gaat de dwangvlieger niet op: 

♠ - 
♥ A B  
♦ H 
♣ - 

West    Oost 
♠ 3    ♠ - 
♥ 3    ♥ H V 
♦ 3    ♦ A 
♣ -    ♣ - 

♠ - 
♥ 2 
♦ 2 
♣ 2 

Als de leider nu ♣2 voorspeelt, is het oost die achterover geleund kan kijken 
wat dummy bijspeelt en daarnaar handelen. Oost wint altijd één slag. 
 
Maar… als zuid zelf in een van de bedreigde kleuren een slag kan winnen, 
maakt de positie van de tegenspeler niet uit. We verplaatsen ♦H naar de hand 
van de leider. 

♠ - 
♥ A B  
♦ 2 
♣ - 

West    Oost 
♠ 3    ♠ - 
♥ 3    ♥ H V 
♦ 3    ♦ A 
♣ -    ♣ - 

♠ - 
♥ 2 
♦ H 
♣ 2 

 
Zuid speelt de inmiddels beruchte ♣2 voor, en kan dummy zonder probleem ♦2 
laten bijspelen. Nu is het oost die peentjes zweet omdat hij het niet goed kan 
doen:  
• Ruimt oost ♦A op, dan maakt de leider daarna ♦H en ♥A. 
• En als oost ♥V in de opruiming doet, gunt de leider daarna dummy’s ♥AB de 

eer van de twee laatste slagen. 
 
Een speler kan alleen in dwang komen als hij in minstens twee kleuren een slag 
dreigt te maken en daardoor geen kaart kan missen. 
 
 
 
 
 
 
 



Als we de dreiging in harten en ruiten over de twee tegenspelers verdelen, kan 
er geen dwang ontstaan. Op de slag van ♣2 trekken west en oost een lange 
neus: west kan zelfs kiezen tussen ♠3 en ♥3; oost neemt zonder enige traan 
afscheid van ♦3.  
      ♠ - 

♥ A B  
♦ 2 
♣ - 

West    Oost 
♠ 3    ♠ - 
♥ 3    ♥ H V 
♦ A    ♦ 3 
♣ -    ♣ - 

♠ - 
♥ 2 
♦ H 
♣ 2 

 
Een dwang kan dus alleen ontstaan als één tegenspeler in minstens twee 

kleuren een slag dreigt te gaan maken. 
 
Nog een leuke; deze figuur ziet er vrij hopeloos uit voor NZ.  

♠ - 
♥ - 
♦ H 
♣ A 3 

West    Oost 
♠ -    ♠ A 
♥ -    ♥ - 
♦ A    ♦ - 
♣ H V    ♣ B 10 

♠ 2 
♥ 2 
♦ - 
♣ 2 

 
De dreigingen zijn duidelijk verdeeld:  
west dreigt in klaveren en ruiten een slag te gaan winnen,  
en oost in schoppen én ook in klaveren. 
 
Onder aanzwellend tromgeroffel speelt leider zuid zijn vrije ♥2. 
 
West heeft daar geen enkel probleem mee: hij neemt afscheid van ♣V, hopend 
dat oost ook de klaveren controleert. 
 
Omdat west ♦A bewaart, laat de leider dummy ♦H bijspelen. 
 
Nu mag oost… Als hij ♣10 bijspeelt, wint dummy met ♣A3 de laatste twee 
slagen. En als ♠A voor de bijl gaat, maken zuids ♠2 en dummy’s ♣A het feest 
compleet. 
 
 



Wat weet je nu over dwang? 
 
1. Als je nog maar één slag te verliezen hebt, kan een tegenspeler op het eind 

van het spel in (te) grote problemen komen, waardoor vanzelf een extra slag 
ontstaat! 
 

2. Je hoeft als leider (gelukkig) niet te onthouden welke kaarten je tegenspelers 
kúnnen hebben.  
Door hen al in een vroeg stadium de slag(en) te gunnen die onafwendbaar 
is/zijn, kan een als verloren getelde slag zomaar veranderen in een 
gewonnen slag! Onthoud die regel! 

 
Om een tegenspeler in dwang te kúnnen brengen, moet je je tegenstanders zo 
snel mogelijk de slagen gunnen die je zult én kunt missen. Speel je een 3SA-
contract en dreigen vijf verliezers, dan moet je zo snel mogelijk je tegenspelers 
hun vier slagen laten maken; speel je een klein slem waarin twee verliesslagen 
dreigen, dan moet je je tegenstanders al in een vroeg stadium één verliesslag 
gunnen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Vraag ACC 134-4 Overpeinzing 
 

♠ 4  
♥ 3 
♦ A 3 
♣ A 5 

♠ B      ♠ H V 
♥ B      ♥ - 
♦ -      ♦ H V 
♣ H V B 10     ♣ 9 8 

♠ A 2 
♥ A 
♦ 2 
♣ 4 3 

 
Je bent leider in een 3SA-contract en in zuid aan slag. 
Vier slagen heb je al binnen. Wat speel je nu? 
a. ♠2 
b. ♦2 naar ♦A 
c. ♦2 naar ♦3 
d. ♣3 naar ♣A 
e. ♣3 naar ♣5 
 

Wat weet je? 
 
• Er zijn nog zes slagen te gaan. Daar moet je vijf slagen van winnen. 

 
• Als je begint met het slaan van je vier azen, zullen OW de twee laatste 

slagen opstrijken. Dan win je maar vier slagen. 
 

• Dwang kan alleen ontstaan als: 
- je zo snel mogelijk afstand neemt van het aantal slagen dat je wél mag 

afstaan; 
- de speler die je ‘in dwang wilt brengen’ in minstens twee kleuren een slag 

dreigt te gaan maken. 
 

Tot zover deze ingelaste overpeinzing. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Vraag ACC 134-5 Overpeinzing 
      ♠ 5 4 3 2 

♥ 3 2 
♦ 4 3 2 
♣ H V 3 2 

♠ 10 9 8 7     ♠ H V 6 
♥ H V B 10     ♥ 9 8 7 6 5 
♦ 8 7 6     ♦ 5 
♣ 7 6      ♣ B 10 9 8    
  

♠ A B 
♥ A 4 
♦ A H V B 10 9 
♣ A 5 4 

 
Je bent leider in 6♦. West komt uit met ♥H. 
 
Hoe probeer je je contract te maken? 
 

Vanuit de zuidhand gezien dreigen er twee verliesslagen: één in schoppen (♠B) 
en één in harten (♥4). 

 
Als de ontbrekende zes klaveren 3-3 zitten, is dummy’s vierde klaveren goed 
voor een extra slag waarop je een verlieskaart (♠B of ♥4) kunt opruimen en je 
contract binnen is. Minpunt is de lage kans op 3-3: slechts 35,5%. 
 
Dus hoop je – zeker in deze ACC – op een extra slag door dwang! 
 
Laten we er even van uitgaan dat de ontbrekende kaarten verdeeld zitten zoals 
in bovenstaand diagram. En dat je - na ♥A in de 1e slag - vijf ruitenslagen 
afdraait. Dan is de situatie na de 6e slag: 

   ♠ 5 4 
♥ 3 
♦ - 
♣ H V 3 2 

   West      Oost 
♠ 10 9 8     ♠ H V  
♥ V B 10     ♥ 9 
♦ -      ♦ - 
♣ 7      ♣ B 10 9 8    
   ♠ A B 

♥ 4 
♦ 9 
♣ A 5 4 

Dan valt op dat, als je je laatste ruitenkaart (♦9) speelt, oost nog nét geen 
afgooiprobleem heeft: hij houdt zijn dreiging in schoppen en klaveren in stand 
door zijn laatste harten op te ruimen… 

 


